Veikkauskioski

Euroviisut

Euroviisut – tuo legendaarinen, jo vuodesta 1956 lähtien kevättä sulostuttanut laulukilpailu, herättää toukokuu toisensa jälkeen voimakkaita tunteita kotikatsomoissa ympäri maailman. Vuodesta 2008 alkaen Euroviisut on esitetty kolmiosaisena lähetyksenä, jota seuraa yhteensä 200 miljoonaa katsojaa.  Euroviisut 2017 järjestetään Kiovassa ja Suomi tavoittelee finaalipaikkaansa Leena Tirrosen ja Lasse Piiraisen muodostaman Norma John -duon avulla, joka osallistuu semifinaaliin Blackbird-kappaleella.

Euroviisut-vedonlyönti kasvattaa suosiotaan netissä

Sen lisäksi, että Euroviisut kerää valtavan määrän katsojia tv-ruuutujen ääreen, on laulukilpailu nykyisin myös erittäin suosittu vedonlyöntikohde. Euroviisut-vedonlyöntiä käydään sekä semifinaaleista että varsinaisesta finaalista, ja netin vedonlyöntisivustoilta löytyy kisaan valtava valikoima pelikohteita.

Parhaat Euroviisu-kertoimet löytyvät kiistatta juuri netistä. Voit klikata itsesi suoraan parhaiden pohjoismaisten vedovälittäjien Euroviisu-vedonlyöntiin tältä sivulta käsin ja katsoa, miltä Euroviisujen kerroinasettelu näyttää juuri nyt. Todelliset viisutietäjät voivat tehdä tästä vetotyypistä hyvää tiliä, sillä voimasuhteiden arviointi on esimerkiksi urheiluvedonlyöntiä vaikeampaa.

Euroviisujen historiaa

Eurovision laulukilpailu, joka tunnetaan puhekielessä yleisesti nimellä Euroviisut, on vuosittain järjestettävä kansainvälinen laulukilpailu, johon voivat osallistua kaikki Euroopan yleisradiounionin EBU:n jäsenmaat. Kilpailu käydään siten, että jokainen osallistujamaa valitsee aluksi oman edustajansa kansainväliseen kisaan, jonka semifinaali- ja finaalilähetyksissä osallistujat äänestetään paremmuusjärjestykseen.

Euroviisut televisioitiin ensimmäistä kertaa vuonna 1956 ja sen historian kuluessa kilpailuun ovat ottaneet osaa kaikki Euroopan itsenäiset valtiot Vatikaania, Kosovoa ja Liechtensteinia lukuun ottamatta. Historiansa alkuvuosina kisaan osallistui etupäässä Länsi-Euroopan maita, mutta vuodesta 1994 Euroviisujen estradille on kivunnut myös itäisen Euroopan edustajia.

Kaikkien aikojen ensimmäiset Euroviisut laulaa luikautettiin Sveitsin Luganossa vuonna 1956, joten kilpailu on televisioitu heti ensimetreiltä lähtien. Tapahtuma oli tosin aluksi varsin pienimuotoinen, sillä ensimmäisenä vuonna siihen osallistuivat isäntämaa Sveitsin lisäksi ainoastaan Alankomaat, Belgia, Italia, Luxemburg, Ranska sekä Saksan liittotasavalta.

Kuuden vuosikymmenen kuluessa kisasta on muodostunut jättimäinen spektaakkeli, joka herättää laajaa kansainvälistä huomiota ympäri maailmaa. Vuoden 2017 Euroviisut järjestetään Kiovassa.

Mukana myös Euroopan ulkopuolisia maita

Euroviisut ovat usein herättäneet huomiota osallistujamaillaan siksi, että mukana on nähty myös lukuisia Euroopan ulkopuolisia valtioita. Kisaamassa on vuosien saatossa nähty muun muassa Algeria, Marokko, Libya, Egypti, Israel, Jordan, Georgia ja Armenia. Kaukaisin edustaja, Australia, pääsi mukaan vuonna 2015, jolloin Euroviisut juhlivat 60-vuotista taivaltaan.

Eurovision-laulukilpailu kerää joka vuosi television ääreen huiman katsojamäärän, sillä finaalilähetystä seuraa peräti sata miljoonaa ihmistä. Kyseessä onkin Euroopan suosituin viihdeohjelma. Nykyisin Euroviisut nähdään kolmessa osassa, sillä aluksi järjestetään kahteen lähetykseen jaettu semifinaali, joka käydään loppukilpailulauantaita edeltävänä tiistaina ja torstaina.

Euroviisujen voittajaäänestys

Koska kyse on äärimmäisen merkittävästä, kansainvälisestä kilpailusta, on voittajan valinta ollut alusta lähtien tarkkaa puuhaa. Jo vuonna 1957 jokaisessa kilpailuun osallistuneessa maassa kokoontui tuomaristo, joka antoi pisteensä puhelimitse.

Nykyisin kisan isäntämaa ottaa satelliittiyhteyden osallistujamaiden pistelautakuntiin, jotka antavat pisteensä suorassa lähetyksessä. Keskeisenä sääntönä on se, ettei omaa maata saa äänestää. Vuodesta 1997 lähtien Euroviisujen yhteydessä on järjestetty myös puhelinäänestys, joka on kohonnut äärimmäisen tärkeäksi valintakriteeriksi sen jälkeen, kun heräsi keskustelua siitä, ovatko jotkut osallistujamaat sopineet etukäteen äänestävänsä vastavuoroisesti toisiaan. Euroviisujen yhteydessä on toisinaan puhuttu myös poliittisten jännitteiden vaikutuksesta äänestystulokseen.

Vuodesta 2009 lähtien semifinaaleiden lopputulos on ratkaistu siten, että siihen vaikuttaa niin puhelinäänestys kuin asiantuntijaraadin mielipidekin.

Euroviisut 2017 lauletaan Kiovassa – Suomi jää semifinaaliin?

Euroviisut 2017 -finaali kisataan Ukrainan Kiovassa lauantaina 13.5.2017. Kaksiosaisessa semifinaalissa kilpailee 36 maata, joista finaaliin selvittää tiensä parikymmentä osallistujaa.

Suomen 2017 euroviisuedustaja on Norma John -duo, joka kilpailee finaalipaikasta Blackbird-kappaleella. Duon tavoitteena on laulaa Suomi uudelleen viisufinaaliin, sillä finaalipaikka on jäänyt pelkäksi kaukaiseksi haaveeksi parina edellisenä vuonna. Suomi oli mukana Euroviisujen finaalissa viimeksi vuonna 2014, jolloin maatamme edusti Softengine, joka sijoittui loppukilpailussa sijalle 11.

Suomen menestys Euroviisuissa on ollut varsin vaihtelevaa, ja korkea sijoitus on jäänyt useimmiten pelkäksi kaukaiseksi haaveeksi. Suomi on viisuhistoriansa aikana haalinut etenkin lähimenneisyydessä jumbosijoja, joten Suomea ei voi parhaalla tahdollakaan pitää Euroviisujen kaikkien aikojen suurimpana menestyjänä. Pikemminkin päinvastoin.

Suomi on voittanut Euroviisut ainoastaan kerran, vuonna 2006, jolloin kilpailun voittoon lauloi hirvittävä Lordi kappaleellaan Hard Rock Hallelujah. Vuonna 2007 Suomen euroviisuedustaja Hanna Pakarinen pääsi edellisvuotisen voiton ansiosta automaattisesti finaaliin, jossa hän lauloi kappaleen Leave me alone, joka sijoittui sijalle 17.

Se, kuinka Suomi Euroviisuissa 2017 sijoittuu, jää nähtäväksi. Suomea Blackbird-kappaleella edustava Norma John -duo voi ainoastaan tehdä parhaansa. Olipa Suomi finaalissa mukana tai ei, ovat Euroviisut varma kevään merkki jääkiekon MM-turnauksen ohella.